Google+ Followers

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Allergiaviikko 7-13.4.2014 (voittajat arvottu)

Allergiaviikkoa vietetään 7-13.4 ja Keski-Uudellamaalla myös tapahtumia.
Itse olen koko ikäni ollut allerginen, äitini mukaan myös punaiselle värille vaatteissa, sen takia ei varmaan punainen vieläkään ole suosikki.
Lapsena olin maitorupinen, nykyään atoopikko. Lapsena reagoin kalaan, sitrushedelmiin, tomaattiin, en ole koskaan kuitenkaan suorastaan vältellyt mitään ruokaa. Yläasteikäisenä sain vielä kädet auki kalaan koskiessa, nykyään kala pitää olla sellaista, että sen voi kipata suoraan pannulle tai vuokaan.

Murrosiässä kävin vihdoin allergiatesteissä ja silloin löydettiin isokasa heinäkasveja, sekä kissa ja koira allergia, pientä reagointia oli myös rukiille ja syön lähes ainoastaan ruisleipää.

Syön edelleen kaikkea, lähinnä  toisista ruuista alkaa nenä vuotamaan tai suuta kirvelemään. Salaateissa suosin kotimaista, niille en juurikaan huomaa reagoivani.

Aikuisena sain astma diagnoosin, se alkoi kuivalla yöyskällä. Aluksi epäilin diagnoosia, kunnes unohdin yhdeltä viikonloppureissulta astmalääkkeet kotiin ja yskä alkoi, mikä jatkuikin sitten kauan.

Sisäilmaan reagointini poksahti kun vaihdoin työpaikkaa jossa työskentelin 1.5vuotta. Sinä aikana oli lukuisia poskiontelontulehduksia, aikuisiän ensimmäinen korvatulehdus, ikuinen painon tunne rinnassa (lääkärin mukaan närästystä) lihaskramppeja, silmätulehduksia, ihottumaa, kuumeilua, kasvojen turvotusta varsinkin silmien alueella. Astmalääkkeet olivat kokoajan tapissa. Lääkäri epäili lähinnä luulotautia ja aloin itsekin epäilemään, että eihän tällaistä määrää oireita voi olla, kun olen aivan terve. Uskalsin kuitenkin vaihtaa työpaikkaa. Olin sen vajaa 2v ilman flunssan flunssaa, vaikka ympärillä jylläsi sikainfluenssa, tosin otin kyllä rokotteenkin.

Jäljelle tuosta ajasta on se, että metsässä alkaa nenä vuotamaan, alan yksimään. Sisäilmasairaassa rakennuksessa saan turvotusta, kuumetta, yskää, nenä vuotaa tai menee tukkoon.
Reagoin kaikkiin hajuihin herkästi, aivastelulla ja esim. pesuainehajuista tulee päänsärkyä ja kuumeinen olo.

Allergiaviikosta löytyy lisätietoa esim. Facebookista.
Viikkouutisissa on pieni haastattelu asiasta ja tietoa Keski-Uudenmaan Allergiaviikon tapahtumista.

Viikkouutisista juttu

Viikkouutisista juttu
 Ja sitten mukavimpaan osioon, kommentoi omia allergisia kokemuksia alle ja arvon 2kpl piposettejä, joissa mukana 1 aikuisten ja 1 lapsen pipo setissä. Ovat yllätyskuoseja. 
Laita myös kommentteihin esim. sähköpostiosoite mistä saan voittajan kiinni.
Kilpailuun voit osallistua 13.4.2014 klo 18.00 asti. Palkinto pitää lunastaa (eli vastata minun sähköpostiin 27.4.2014 mennessä)


ONNEA SONJA JA RAISA, SÄHKÖPOSTIA LAITETTU.


25 kommenttia:

 1. keväisin nenä tukossa ja vaikka kissoja itsellä, niin keväisin näyttelyissä silmät kutiaa ja aivastuttaa, ja spostini on palvi.niemi@kotikone.fi

  VastaaPoista
 2. Rakennuspöly, siitepöly, flunssa -> tunnin päästä lääkekuuria hakemaan :/

  tittin_elamaa at luukku.com

  VastaaPoista
 3. Siitepöly, heinät, ruoka-aineita, eläimiä.,... Kyllähän niitä riittää =/
  Sinisiä nappeja kerran pari päivässä naamaan, niin vähän edes helpottaa.
  helahoiva@dnainternet.net

  VastaaPoista
 4. Itselläni keväiset allergiaoireet vaihtelevat vuosittain; joskus vaatii lääkitystä helpottamaan, toisina vuosina taas ei melkein huomaakaan.

  VastaaPoista
 5. SIitepölyt ja niihin kuuluvat ristiallergiat. Lääkkeitä menee, välillä auttaa. grouchland13@gmail.com

  VastaaPoista
 6. En ole allerginen millekään, mutta poika on kissoille, koivulle ja kaikelle koivun kanssa ristikkäiselle ja mies on heinille. Meillä ei juurikaan kuivatella pyykkejä ulkona.

  VastaaPoista
 7. Lapsuudessa sitrushedelmät aiheuttivat allergiaa, yleensä en syö niitä, mutta parjäilen ..
  kaimasika at gmail.com

  VastaaPoista
 8. varainaista allergiaa ei ole todettu mutta siitepöly ja kiivi oireita aiheuttavat. kaisa_pennanen at luukku.com

  VastaaPoista
 9. Sisätilojen home ja syksyn aika ovat pahimpia oireiden aiheuttajia. Pikkuhiljaa olen herkistynyt myös tuoksuille. Minulla on lapsena todettu sekä astma, että liuta siitepöly- ja eläinallergioita, ja ne kyllä rajoittavat elämääni. Ihmeellistä kyllä omille koirilleni en ole ollut allerginen :-) noeluo at utu.fi

  VastaaPoista
 10. Koko ikäni allergiasta "nauttinut". Heinä on ollut (ja varmaan tulee olemaan pahin). Uiminen pahimpaan siitepöly aikaan järvessä on turha toive. Lisänä nykyisin allergia todettu: Penisiliiniin, asa (ja muutama muu lääke) ja hunaja. Lisäksi on tullut hajuste allergia ja atooppinen iho. No näillä mennään oireet on kuitenkin pieniä ja niiden kanssa toimeen tulee.
  kuutar at hotmail.com

  VastaaPoista
 11. Meidän perheessä ei ole vielä todettu allergiaa, mutta katsotaan tuoko tuleva kevät jotain tullessaan.
  Terhi

  VastaaPoista
 12. pirullista kutinaa perus pyykinpesuaineista. ja inha allergia kaikkiin liutosaineita sisältäviin maaleihin yms. iteppä rupesin öljyväreillä huoneessani maalailemaan peinenä, ja jatkoin sitä puuhaa aikuisiälle, höhlä :)
  rryynis@gmail.com

  VastaaPoista
 13. Ei mitään mainittavia allergioita. Joskus pyykinpesuaineesta saattaa tulla.

  terveys1 (at) wippies.fi

  VastaaPoista
 14. Itse reagoin lähinnä hajusteisiin.
  tiiko83@luukku.com

  VastaaPoista
 15. Astmaa, ruoka-aineallergioita, siitepölyallergioita. psikio@lut.fi

  VastaaPoista
 16. Ei allergioita :) Paitsi ruokapuolella... pitäisi vain vielä keksiä mikä aines aiheuttaa vaivat!

  maimyx@gmail.com

  VastaaPoista
 17. Lapsena sama lista: Tomaatti, kala, sitrushedelmät, suklaa ja taiveihottumaa.. murrosiässä helpotti, paitsi sitrushedelmät. Parikymppisenä sain homekoulusta siitepölyallergian ja iho kuivui, sain allergiaa nyt jo kaikista marjoista ja hedelmistä, rasvaa meni. Raskaus paransi hetkellisesti allergiat, mutta vain siitepölyallergia jäi historiaan. Löysin pelastukseni karitevoin ja itse selvitin, että loppujen lopuksi olen allerginen vain aineille "limonene" ja "citronellol", eli sain oireita hammastahnasta, hajusteista ja kaikista kivellisistä hedelmistä ja marjoista (tomaatissakin on). Kun jätin kaiken, missä noita on, niin olen ollut nyt parisen vuotta oireitta! sanna.tomukorpi (at) gmail.com

  VastaaPoista
 18. Siitepöly allergia, muita ei ole minulla.

  mariestrange(a)hotmail.com

  VastaaPoista
 19. Minulla on muuten samantyyppinen kokemus kuin sinulla. Työharjoittelupaikassa sisäilmaa oli tutkittu, paikalle oli tuotu ilmanpuhdistimet ja aiemmin oli korjattukin jotain kosteusongelmaa. Kuulemma piti olla ok sisäilma. Havahduin eka kerran kun paikassa vieraillut ihminen sanoi tunnin vierailun jälkee et onko tääll hometta tai jotain vikaa? Mulle iski poskiontelontulehdus ja yritin välttää sisällä oloa. Onneksi työtä tehtiin ulkonakin. Olin melkein 2kk kesän aikana poissa ko paikasta ja täysin terve. Palattuani harjootteluun sain jälleen poskiontelontulehduksen. Yksi työntekijä oli myös poskiontelontulehduksen takia poissa pari kertaa. Sisäilma on ok. Jepjep.
  Tänä vuonna olenkin ehtinyt jo sairastella flunssia ja poskiontelontulehduksen. Kiitos ilmassa olevan siitepölyn ja katupölyn.

  rajamaki.heidi(at)gmail.co

  VastaaPoista
 20. Onneksi enimmiltä allergiolta olen säästynyt. Penisiliini on suurin vaiva siinä mielessä, että melkein aina apteekissa saa vielä apteekkari lääkkeet minulle vaihtaa, vaikka lääkärillekin olen penisiliiniallergiasta maininnut. - jossu_ma (at) hotmail.com

  VastaaPoista
 21. Lapsena kärsin pahasta atopiasta. Ensimmäiset allergiatestit tehtiin minulle noin 3-vuotiaana. Olin niin reipas epikutaanitesteissä, että iskä osti minulle jäätelöä! Se jäi mieleen.

  Taive-ihottuma katosi kouluiässä, murrosiässä tilalle tuli käsi-ihottuma... Nykyisin melko oireeton, vaikkakin edelleen herkkäihoinen. Sukkahousukammo jäi pitkälle aikuisikään - kutittavat sukkikset olivat taiveihottumaisen lapsen kauhistus pitkien yöpukujen (mekkojen) lisäksi.

  sonjakarjalainen(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 22. Meillä miehellä on alkanut aikuisiällä siitepölyallergia ja taitaa olla allerginen myös kissoille sekä kanin heinille ja puruille (meillä on kissa ja aiemmin ollut kani). Pojalla on atooppista taiveihottumaa jaloissa, mutta muilla lapsillamme ei ole koskaan ollut mitään iho-ongelmia.

  kristavarjus@gmail.com

  VastaaPoista
 23. tuoretta sanomalehteä lukiessa alkaa aivastelut :(
  tuotae(at)gmail.com

  VastaaPoista
 24. Pölyallergia ja pölyähän nyt on aina ja jokapaikassa kurjaa ;(
  garanbola(at)gmail.com

  VastaaPoista
 25. Siitepöly ottaa nenään ja tietty pöly yleensäkin....

  pia1972 at luukku.com

  VastaaPoista